Marta Dymek

Papryka igołomska faszerowana


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 716

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

6 papryk igołomskich,

2 ziemniaki

liście selera

 

Farsz:

350 g zielonej soczewicy

½ szklanki surowego ryżu

1 cebula

½ pęczka pietruszki

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

4 łyżki oleju

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

½ łyżeczki syropu z agawy sól

 

Sos:

2,5 - 3 szklanki bulionu warzywnego

1,5 kartonika passaty pomidorowej / 600 ml passaty pomidorowej

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka papryki ostrej

½ łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki wędzonej

 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować dużo wody. Dodać soczewicę i gotować do miękkości soczewicy, około 20 - 25 minut.
W międzyczasie przygotować resztę farszu oraz sos.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Następnie do rondelka dodać wszystkie składniki sosu i podgrzewać, kiedy zacznie się gotować wyłączyć, dokładnie zamieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z gotowanej soczewicy odlać prawie całą wodę, pół szklanki zostawić. Soczewicę pozostawić w garnku i przy pomocy ręcznego blendera niedokładnie zblendować.
Następnie wyjąć z garnka, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie zagnieść farsz rękami. Jeśli wydaje się być zbyt suchy i sypki, dolać kilka łyżek wody z gotowania soczewicy, na koniec doprawić do smaku solą.
W każdej papryce wykrawać mały otwór – tylko taki, aby pozbyć się łodygi.
Do środka małą łyżeczką wkładać farsz nie wypełniając papryk za mocno, a następnie zakorkować paprykę kawałkiem surowego ziemniaka. Powtórzyć ze wszystkimi paprykami.
Gotowe papryki ciasto ułożyć w tym samym garnku, w którym gotowała się soczewica. Wlać sos pomidorowy, włożyć kilka liści selera i gotować 30 - 40 minut pod przykryciem.

Porada: Aby ryż odpowiednio ugotował się we wnętrzu papryk, gotujcie soczewicę w dużej ilości wody i nie odcedzajcie jej zbyt dokładnie.
Sosu musi być tyle, aby przykrył papryki – w zależności od szerokości garnka potrzebna będzie jego inna ilość, dlatego sosu może być trochę za dużo lub odrobinę za mało.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone marchewki z pesto marchewkowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Buraczane pęczotto
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Szaszłyki warzywne
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.