Marieta  Marecka

Pappardelle z serem castello, gruszką, boczkiem i migdałami


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Pappardelle z serem castello, gruszką, boczkiem i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g makaronu pappardelle

kawałek pora

1 gruszka

200 g boczku wędzonego

50 g sera pleśniowego Castello Danish Blue

pieprz

50 -70 g Lurpak Premium Miks Lekko Solony

1 łyżka drobno poszatkowanej szałwii

kilka gałązek tymianku

1 łyżka miodu

garść migdałów w płatkach

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osobnym garnku we wrzącej osolonej wodzie.
Gruszkę i ser pokroić w małą kostkę, boczek i por w cienkie plasterki.
Patelnię rozgrzać, dodać boczek i prażyć.
Drugą patelnię rozgrzać i dodać masło, por, gruszkę, uprażony boczek, tymianek i smażyć całość. Doprawić szałwią, pieprzem i podlać miodem.
Do sosu dodać ugotowany makaron i kawałki sera, podgrzać do momentu aż ser się rozpuści. Podać udekorowane świeżym tymiankiem.

powrót

Podobne przepisy

Filet rybny z pesto i pomidorami glazurowanymi w miodzie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.