Pappardelle z krewetkami i oliwkami

Przepis z programu Kocioł w kuchni (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pappardelle z krewetkami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g świeżego makaronu pappardelle

3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia

4 plasterki pancetty (lub wędzonego boczku)

½ szklanki posiekanej cebuli

9 dużych (21/25) krewetek tygrysich

oczyszczonych

10 muli

1 szklanka papryki czerwonej

pokrojonej na paski

¼ szklanki białego wina

½ szklanki pesto

¼ szklanki czarnych oliwek

bez pestek

przeciętych na pół

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

sól i pieprz

½ szklanki startego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku porządnie osolonej wody ugotuj makaron „al dente”. Jeżeli używasz świeżego makaronu wystarczy minuta. Odcedź i skrop oliwą z oliwek. Na dużej patelni podsmaż pancettę. Zdejmij plasterki z patelni i obsusz na ręczniku papierowym. Odlej z patelni nadmiar tłuszczu, dolej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż się zrumieni. Dodaj krewetki, mule i paprykę i smaż, aż krewetki zrobią się różowe. Zdeglasuj patelnię białym winem, dodaj pesto, oliwki i makaron. Wkrusz podsmażoną pancettę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp na wierzch zioła i ser i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.