Janella  Purcell

Pappardelle z bekonem i pomidorami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 18)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski

Pappardelle z bekonem i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g mąki

2 jajka

oliwa

woda

sól

pieprz

150 ml gęstej śmietany

puszka pokrojonych pomidorów

posiekany ząbek czosnku

4 pokrojone w kostkę plastry bekonu

½ posiekanej cebuli

2 gałązki tymianku

liść laurowy

60 ml oliwy

60 ml białego wina

2 łyżki natki włoskiej pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Bekon podsmażyć przez 4-5 minut na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Zeszklić cebulę i czosnek. Dolać białe wino. Gotować przez minutę. Dołożyć koncentrat pomidorowy, pomidory, tymianek i liść laurowy. Gotować przez 6 minut, aż sos zgęstnieje, a smaki się połączą. Dodać śmietanę i zagotować. Zagotować wodę na makaron. Osolić. Świeży makaron gotować przez 4 minuty, suchy przez 8-10. Zagotować sos. Dodać makaron. Wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać z dodatkiem podsmażonego bekonu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.