Papaya salad

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Papaya salad
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 owoce zielonej papai

50 g pokrojonej na 5 cm kawałki tajskiej fasolki zielonej

250 g pomidorków koktajlowych

3 małe świeże papryczki chilli bez pestek

2 łyżki suszonych krewetek

sok z 1 limonki

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka cukru palmowego

2 ząbki czosnku zmiażdżone

pół pęczka kolendry posiekanej

garść uprażonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Papaję pokroić w julienne. Posiekane papryczki utrzeć w moździerzu razem z cukrem palmowym, sokiem z limonki, czosnkiem, krewetkami i sosem rybnym. Dodać fasolkę i ubić z zawartością moździerza jednak niezbyt mocno, a jedynie tak, by zmiękczyć włókna fasoli. Dodać pomidory i delikatnie wymieszać. Wrzucić wstążki papai i posiekaną kolendrę. Wymieszać ze składnikami powstałego w moździerzu sosu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kurczakiem, grejpfrutem, pistacjami i miętą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z grillowanego fenkułu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zielona bomba witaminowa
Przepis z programu Pyszne i zdrowe inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Fasolka szparagowa z migdałami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z zielonej fasolki szparagowej
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.