Panzanella

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panzanella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 bochenek białego pieczywa (typu ciabatta)

300 ml oliwy z oliwek

100 ml octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

5 dojrzałych pomidorów

1 mała czerwona cebula

½ pęczka bazylii

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Chleb, może być czerstwy, kroimy na grube kromki, odcinamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Wkładamy do piekarnika. Do miski wlewamy ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Upieczone grzanki dorzucamy do miski i mieszamy. Kroimy pomidory, czerwoną cebulę i czosnek. Wrzucamy przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.