Janella  Purcell

Panzanella


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panzanella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

1 ogórek

2 filiżanki pomidorów (czarnych

śliwkowych

żółtych)

1 czerwona cebula

sól w płatkach

czarny pieprz

90 ml oliwy

½ pęczka bazylii

2 łyżki opłukanych i odsączonych kaparów

ząbek czosnku

4 łyżki słodkiego cabernet albo czerwonego octu winnego

½ filiżanki oliwek

½ małego bochenka chleba na zakwasie

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Paprykę ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony czosnek. Skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać tymianek. Zawinąć wszystko w folię i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 45 minut, aż papryki i cebula będą miękkie. Upieczone warzywa odstawić na 5 minut. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić. Ułożyć cebulę i czosnek na kawałkach papryki. Zebrać z folii sok, który wypłynął podczas pieczenia. Usunąć tymianek. Przygotować winegret łącząc sok z warzyw, ocet i oliwę. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Pomidory przekroić na pół. Ułożyć na papryce. Dodać oliwki i bazylię. Chleb podzielić na małe kawałki. Posypać sałatkę. Całość skropić dressingiem i delikatnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Mix sałat z kwiatami jadalnymi
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałata Aleksandra Dumas
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.