Marta Dymek

Panna cotta


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie

odsłon: 425

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 puszki mleka kokosowego, schłodzonego wcześniej przez dobę w lodówce

100 ml kawy

4 łyżki ciemnego cukru trzcinowego

½ laski wanilii

¾ łyżeczki agaru

szczypta soli

 

Sos:

4 łyżki cukru brązowego

2 łyżki whisky

½ łyżeczki sosu sojowego

½ gwiazdki anyżu

½ laski cynamonu

4 goździki

4 ziarna kolendry

4 łyżki mocnej kawy

Przygotowanie:

Schłodzone puszki z mlekiem otworzyć i przy pomocy łyżki delikatnie wyjąć twardy, kokosowy tłuszcz z góry, nie nabierając wody, która się pod nim zbiera. Z laski wanilii wyjąć ziarna, łupiny nie wyrzucać.
Następnie tłuszcz przełożyć do rondelka razem z kawą, cukrem, laską wanilii, agarem oraz szczyptą soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, delikatnie mieszając.
Kokosowy płyn przelać do czterech pucharków lub filiżanek, odstawić na godzinę na blat, a następnie na 3 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować sos.
Na patelni rozpuścić brązowy cukier, następnie wlać whisky, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotować przez 2 - 4 minuty do czasu, aż alkohol nie odparuje, a wtedy wlać kawę, gotować ostatnie 30 sekund i zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
Schłodzoną pana cottę wyjąć z foremek, polać odrobiną sosu i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie creme brulee z tapioki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie
Panna cotta
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery wegańskie
Kisiel truskawkowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie
Budyń daktylowy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dobre dla dzieci, Desery wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.