Tomasz Deker

Panna cotta z sosem poziomkowym


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z sosem poziomkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 ml śmietanki kremówki

250 ml mleka 3,2%

75 g cukru

10 g żelatyny

laska wanilii

 

Sos poziomkowy:

200 g poziomek mrożonych

100 ml soku truskawkowego

50 ml likieru poziomkowego

19 g skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Mleko z cukrem i śmietanką oraz wanilią podgrzej.
Żelatynę namocz w zimnym mleku. Następnie rozpuść napęczniałą żelatynę w gorącym mleku, wyjmij laskę wanilii.
Przestudź masę i delikatnie przelej do salaterek. Wstaw do lodówki, aż panna cotta stężeje. Poziomki zasyp cukrem, dodaj sok truskawkowy. Skrobię rozrób z połową soku truskawkowego i dodaj do owoców. Zagotuj do momentu, aż zacznie delikatnie żelować, wystudź i dodaj likier poziomkowy.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banany z rusztu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.