Anne Burrell

Panna cotta z pieczonymi figami


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z pieczonymi figami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 listki żelatyny

4 filiżanki śmietany kremówki

1 filiżanka plus 2 łyżki cukru

1 laska wanilii

2 filiżanki fig przekrojonych na pół

¼ filiżanki octu balsamicznego wysokiej jakości

6 filiżanek do podania

 

 

Przygotowanie:


Włóż listki żelatynowe do miski z zimną wodą, by zmiękły. W rondlu połącz śmietanę z filiżanką cukru. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i wyskrob ziarenka. Dodaj ziarenka i pusty strąk wanilii do rondla. Zamieszaj. Zagotuj śmietanę i gdy zawrze, natychmiast wyłącz gaz. Wyjmij listki żelatynowe z wody, odciśnij i dodaj do śmietany. Usuń strąk wanilii. Zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Od razu wlej śmietanę do filiżanek i ostudzoną wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub na noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połącz figi z 2 łyżkami cukru i octem balsamicznym. Odstaw na 15 minut. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut lub do czasu, gdy figi zmiękną a cukier z octem zaczną się karmelizować. Udekoruj panna cottę figami i podaj.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.