Panna cotta z nektarynkami Petera Gilmore’a

Przepis z programu Figle (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z nektarynkami Petera Gilmore’a
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 l wody

900 g drobnego cukru

6 nektarynek

350 ml śmietany

100 g cukru

2 laski wanilii

7 łyżeczek żelatyny

szklanka zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Rozpuścić cukier w wodzie i doprowadzić do wrzenia. W tym samym czasie przekroić nektarynki na połówki i wyjąć pestki. Włożyć połówki nektarynek do wrzącego syropu. Z papieru do pieczenia wyciąć koło większe o 4 cm od średnicy garnka. Zmniejszyć ogień i ostrożnie przykryć owoce w syropie tak, żeby papier opierał się na powierzchni gotującego się płynu. Gotować 20 min, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Wlać do rondla śmietanę, wsypać 100 g cukru. Rozciąć wzdłuż laski wanilii, zeskrobać ziarenka za pomocą noża i wrzucić do rondla ze śmietaną razem z pustymi laskami. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 min, a następnie zdjąć z ognia. Namoczyć 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie, żeby zmiękła, a następnie wyjąć ją, odcisnąć i dokładnie wymieszać ze śmietankową mieszaniną. Przelać krem do miski, ostudzić i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby zgęstniał. W tym czasie zdjąć skórkę z nektarynek. Odmierzyć 800 ml syropu, w którym gotowały się owoce. Wyciąć z nektarynek krążki, które zmieszczą się w foremkach, w których pannacotta będzie zastygać. Skórki i skrawki nektarynek wrzucić z powrotem do syropu. Odstawić, żeby syrop nabrał koloru. Plastikową tacę albo duży talerz wyłożyć papierem silikonowym albo grubym papierem do pieczenia. Ustawić na nim 4 podłużne foremki bez dna. Przelać na wpół zastygły krem śmietankowy do foremek i wstawić do lodówki. Namoczyć 4 łyżeczki żelatyny, żeby zmiękła. Przecedzić syrop, następnie wyjąć żelatynę, odcisnąć i dokładnie wymieszać

powrót

Podobne przepisy

Gruszki pieczone w syropie z orzechami laskowymi
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Mrożony nugat
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.