Ruth  Rogers

Panna cotta z grappą i malinami


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta z grappą i malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 listki żelatyny

½ szklanki zimnego mleka

800 ml + 300 ml śmietany kremówki

6 kawałków skórki z cytryny bez białej warstwy

2 laski wanilii

150 g cukru pudru

grappa

6 garści malin

 

 

Przygotowanie:


Namocz żelatynę w ½ szklanki zimnego mleka. Wlej do rondla śmietanę, przekrój laski wanilii wzdłuż na pół i dodaj ziarenka wanilii i skórkę z cytryny do śmietany. Gotuj ją na małym ogniu stale mieszając, aż objętość nieco się zredukuje. Przelej śmietanę przez sito do miski i odstaw do ostygnięcia. Skórkę z cytryny zachowaj. Odsącz żelatynę, zlewając mleko do rondla i zagrzej je nieco. Włóż żelatynę z powrotem do mleka, tym razem ciepłego i rozmieszaj. Wlej mleko z żelatyną do śmietany i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp cukier puder i zalewaj go małymi porcjami czystej śmietany (300 ml), mieszając trzepaczką, aż się nieco napowietrzy i zgęstnieje. Do miski ze śmietaną i żelatyną przełóż lekko ubitą śmietanę z cukrem i wymieszaj. Dopraw mieszaninę grappą, aż uzyska odpowiedni smak. Włóż kawałki skórki z cytryny do sześciu miseczek i zalej śmietankową mieszaniną. Wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin. Podawaj panna cottę z malinami, polaną odrobiną grappy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.