Maryla Musidłowska

Panna cotta z galaretką morelową


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 8556

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 galaretka morelowa

puszka kompotu morelowego

100 ml Martini rosato

1 l śmietanki kremówki

150 g cukru

2 laski wanilii

2 łyżki żelatyny

5 łyżek wody

oliwa do wysmarowania blaszki

 

Przygotowanie:

Ugotuj syrop z kompotu morelowego z Martini. Kiedy odparuje jedna trzecia dodaj galaretkę morelową, wymieszaj i ostudź w zimnej wodzie (płynu powinno być nie więcej niż 500 ml). Natłuść oliwą formę keksową (26 cm na 8 na 8 cm). Wyłóż foremkę morelami - wypukłym do dołu. Wylej galaretkę morelową do foremki z owocami. Wstaw do lodówki. Namocz żelatynę w pięciu łyżkach wody. Wlej śmietankę do rondla. Wsyp cukier. Wyskrob ziarenka z wanilii, dodaj razem ze strączkami do śmietanki w rondlu. Zagotuj śmietankę z wanilią i cukrem ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj (namoczoną w wodzie) żelatynę, wymieszaj aż żelatyna się całkiem rozpuści. Ostudź śmietankę w zimnej wodzie. Delikatnie wylej zimną śmietankę na zastygniętą galaretkę. Jeżeli chcesz, żeby twój sernik miał strukturę bardziej przypominającą prawdziwą panna cottę użyj połowy namoczonej żelatyny.

powrót

Podobne przepisy

Niezwykłe lody
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

danutaml

postów: 5

18.01.2012 17:21

CYTUJ

Doskonały przepis!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.