Marieta  Marecka

Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 ml śmietanki kremówki 36%

150 ml mleka

2 łyżki żelatyny

1 laska wanilii

3 łyżki cukru

skórka starta z ½ cytryny

300 g malin

2 łyżki cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy.
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i przekrojoną na pół laskę wanilii wraz z wyciągniętymi z niej ziarenkami. Podgrzewamy powoli często mieszając, aż cukier się rozpuści, a śmietana dobrze podgrzeje.
Wyciągamy skórkę z cytryny i wanilię, dodajemy namoczoną żelatynę. Bardzo energicznie mieszamy, żeby żelatyna dobrze się rozpuściła.
Przelewamy śmietankę do małych filiżanek lub foremek i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby stężała.
Maliny zasypujemy cukrem i podgrzewamy (część malin zostawiamy do dekoracji), dodajemy pastę z wanilii i grzejemy dotąd, aż zaczną się rozpadać. Przecieramy przez sito i studzimy.
Panna cottę wyciągamy z foremek, najlepiej na chwilę wkładając ją do gorącej wody, i polewamy sosem malinowym, dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Desery ze świeżych owoców
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.