Anjum  Anand

Panir – indyjski twaróg


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Panir – indyjski twaróg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 litry tłustego mleka

200-250 ml jogurtu naturalnego lub 2 łyżki soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Zagotować mleko w garnku o grubym dnie. Kiedy zacznie kipieć, wlać jogurt lub sok z cytryny. Podgrzewać dalej, delikatnie mieszając, około minuty - aż mleko się zwarzy i powstaną grudki twarogu. Zdjąć z ognia. Wyłożyć duże sito gazą i umieścić je nad miską. Odcedzić paneer na sicie i przelać zimną wodą. Na 20 minut powiesić w zawiązanej gazie nad zlewem, aby ściekł nadmiar wody. Następnie, dość mocno ściskając gazę, przełożyć paneer na blat lub deskę. Przycisnąć czymś ciężkim i zostawić na 30-40 minut, aby stężał, po czym pokroić w kostkę.

powrót

Podobne przepisy

Pęczki sałaty z szynką
Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Oscypek z ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.