Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Panierowane tempeh z frytkami ze słodkich ziemniaków i dressingiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panierka:

1 filiżanka mąki z brązowego ryżu

pół filiżanki drobnej polenty

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżka curry

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 filiżanka mleka sojowego, owsianego albo migdałowego

2 łyżki musztardy dijońskiej

2-4 łyżki oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

1 bloczek tempeh pokrojony w trójkąty

 

Frytki:

1 mały słodki ziemniak

pół łyżeczki curry

1 łyżeczka suszonego tymianku

pół łyżeczki soli

1 łyżka oliwy albo oleju z otrębów ryżowych

 

Dressing:

pół filiżanki soku z cytryny

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżeczką soli

Przygotowanie:

Wymieszać sypkie składniki panierki. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z musztardą. Kawałki tempeh zanurzyć w suchej panierce, potem w mleku, a następnie znów w suchej mieszance. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.
Wymieszać curry, tymianek, oliwę i sól. Obtoczyć w nich ziemniak pokrojony na kształt frytek. Zgrillować go na złocisty kolor.
Składniki dressingu wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać tempeh z frytkami i sosem.

powrót

Podobne przepisy

Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chińskie naleśniki
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.