Piotr Przykaza

Pancakes z borówką amerykańską i syropem klonowym


Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pancakes z borówką amerykańską i syropem klonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 ml mąki

2 kurze jajka

200 ml mleka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

sól

syrop klonowy lub miód wrzosowy

borówka amerykańska

olej i masło do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać mąkę, mleko, żółtka jajek, proszek do pieczenia, szczyptę soli tak, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Ubić pianę z pozostałych białek i dodać do ciasta, mieszać zwykłą łyżką. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wylać masę na rozgrzaną patelnię. Wrzucić borówki. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Podawać z masłem i syropem klonowym (lub miodem wrzosowym). Placki można obsypać cukrem pudrem lub cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z mascarpone
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panir z salsą pomidorową
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

rulon

postów: 2

17.08.2011 12:48

CYTUJ

pierwsze ciasto naleśnikowe, którego nie spaliłam! fantastyczne z syropem klonowym z uwagi na brak cukru w cieście.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.