Panna cotta

Panna cotta
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery wegańskie

Składniki:

  • 2 puszki mleka kokosowego, schłodzonego wcześniej przez dobę w lodówce
  • 100 ml kawy
  • 4 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
  • ½ laski wanilii
  • ¾ łyżeczki agaru
  • szczypta soli
Sos:
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki whisky
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • ½ gwiazdki anyżu
  • ½ laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 ziarna kolendry
  • 4 łyżki mocnej kawy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Schłodzone puszki z mlekiem otworzyć i przy pomocy łyżki delikatnie wyjąć twardy, kokosowy tłuszcz z góry, nie nabierając wody, która się pod nim zbiera. Z laski wanilii wyjąć ziarna, łupiny nie wyrzucać.
Następnie tłuszcz przełożyć do rondelka razem z kawą, cukrem, laską wanilii, agarem oraz szczyptą soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, delikatnie mieszając.
Kokosowy płyn przelać do czterech pucharków lub filiżanek, odstawić na godzinę na blat, a następnie na 3 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotować sos.
Na patelni rozpuścić brązowy cukier, następnie wlać whisky, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Gotować przez 2 - 4 minuty do czasu, aż alkohol nie odparuje, a wtedy wlać kawę, gotować ostatnie 30 sekund i zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
Schłodzoną pana cottę wyjąć z foremek, polać odrobiną sosu i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA