Pampuchy poznańskie z mięsem

Pampuchy poznańskie z mięsem
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Mięso:
  • 2 piersi kacze
  • 4 łyżki smalcu kaczego
  • 2 łyżki suszonych daktyli, mango, jagód goji
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżka cynamonu
  • 20 g imbiru marynowanego
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml soku z aronii
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • szklanka czerwonego wina
  • 1 szt. cebuli
  • ćwiartka kapusty czerwonej
  • garść nachosów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania rozczynu (baza ciasta). Do ciepłej wody dodaj drożdże, mleko, cukier i sól. Przelej składniki do miski. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Uformuj z niego kuleczki- pampuchy. Przykryj je ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 25 minut.

Do kaczych piersi dorzuć cebulę oraz mix suszonych owoców: daktyle, mango, jagody goji. Do tego dodaj anyż i cynamon. Wszystko wymieszaj. Dolej czerwone wino i sok z aronii.
Wszystko zamknij w szybkowarze, lub gotuj w garnku, aż mięso będzie bardzo miękkie. Po ugotowaniu posiekaj wszystkie składniki.
Przygotuj czerwoną kapustę, poszatkuj ją i dodaj sok z aronii oraz ocet jabłkowy. Następnie dodaj posiekany imbir marynowany, sól i oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj suszone, posiekane daktyle, mango i jagody goji.
Wyrośnięte pampuchy ugotuj na parze.
Pampuchy przekrój na pół. Spody zamocz delikatnie w sosie z kaczką. Połóż na każdy spód kacze mięso następnie odrobinę surówkę z czerwonej kapusty i chrupiące nachosy. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA