Lucinda Scala  Quinn

Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Paluszki z kurczaka z sosem maślankowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Kurczak:

1 szklanka maślanki

1 łyżka musztardy Dijon

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki ostrej papryki

1 kg filetów z kurczaka, bez skóry, pociętych na paski równej grubości

2 szklanki startego suchego chleba z pełnego przemiału

oliwa do polania



Sos:

⅓ szklanki maślanki

3 łyżki gęstego jogurtu 2%

1 łyżka szczypiorku, posiekanego

¼ łyżeczki soli



Do podania:

4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kawałki

małe, środkowe listki rzymskiej sałaty (z 2 główek)

ostry sos do smaku



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać nieco powyżej 200 stopni C. Przygotować blaszkę do pieczenia. Wymieszać maślankę, musztardę, sól i ostrą paprykę. Włożyć kawałki kurczaka, wymieszać i po kolei panierować w tartym chlebie. Przycisnąć panierkę, żeby się trzymała. Przekładać na blaszkę. Polać oliwą. Piec na złoty kolor, ok. 15 minut. Posypać solą. W tym czasie wymieszać sos: maślankę, jogurt, szczypiorek i sól. Można dodać 1 łyżeczkę rozkruszonego sera pleśniowego. Podawać kurczaka z sosem maślankowym, selerem, sałatą i ostrym sosem do polania.



Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”



powrót

Podobne przepisy

Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tournedos a la Rossini
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Duszony kurczak z pomidorami i fenkułem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.