Paluszki z kurczaka z groszkiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Paluszki z kurczaka z groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

2 piersi kurczaka

250 g jogurtu naturalnego

pół filiżanki bułki tartej

2 łyżki sezamu

2 cytryny

2 łyżki miodu

100 g masła

posiekana cebula

8 rozgniecionych ząbków czosnku

600 g świeżego albo mrożonego groszku

filiżanka wody

ćwierć filiżanki listków mięty

łyżeczka soli

łyżeczka mielonego czarnego pieprzu



Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać groszek, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Dołożyć miętę, przyprawić solą, pieprzem i rozgnieść widelcem na puree. Piersi kurczaka pociąć na paski. Jogurt przyprawić solą i miodem. Zalać nim kurczaka. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Obtoczyć paski kurczaka w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Rostbef wołowy gotowany z jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.