Paluszki serowe

Przepis z programu Martha piecze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Paluszki serowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 miarka drobno startego parmezanu albo sera Gruyere

1 łyżeczka papryki

dowolnie

4 łyżki prażonego maku

dowolnie

pół kilograma ciasta francuskiego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Zmieszać paprykę z serem. Posypać mieszaniną blat. Rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt o wymiarach 25 cm na 33 centymetry. Przycisnąć ciasto, żeby ser się przykleił. Jeśli chcemy posypujemy wierzch ciasta makiem. Delikatnie przyciskamy mak wałkiem.
Obcinamy brzegi nożem do ciasta (otrzymamy prostokąt 22 cm x 30 cm). Kroimy ciasto na półtora centymetrowe paski i zakręcamy z obu końców. Kładziemy paski ciasta na silikonowej macie wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy 4-centymetrowe odstępy. Chłodzimy paluszki na papierze do pieczenia przez 45 minut. Pieczemy paluszki aż staną się złoto-brązowe i urosną, przez 20-25 minut. Przekładamy paluszki na tacę i chłodzimy.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort galicyjski
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.