Paluszki migdałowe

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Paluszki migdałowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

750 g mąki

125 ml oleju słonecznikowego

szczypta soli



Syrop

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

kilka lasek cynamonu

sok z ½ cytryny



Nadzienie

3 ½ szklanki siekanych migdałów

1 szklanka cukru

3 łyżeczki mielonego cynamonu

125 ml wody różanej



olej na smażenia na głębokim tłuszczu



Przygotowanie

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wymieszaj. Dodaj dość letniej wody, by zlepić ciasto. Wyrób, owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Przygotuj syrop. Wymieszaj wszystkie składniki w garnku, doprowadź płyn do wrzenia, zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki nadzienia. Weź kawałek ciasta wielkości piłeczki tenisowej. Resztę ciasta trzymaj zawinięte, żeby nie wyschło. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Pokrój ciasto wzdłuż na kawałki o szerokości dłoni, okrawki odłóż z powrotem do pozostałego ciasta. Nałóż łyżeczkę nadzienia na jeden z końców wyciętego paska, zawiń go raz, posmaruj wzdłuż brzegu wodą, żeby ciasto się zlepiło, zawiń jeszcze raz. rozgnieć nadzienie, żeby rozeszło się po całej szerokości ciastka. Obetnij uformowane ciastko, a jego brzegi dociśnij widelcem. Powtarzaj, aż zużyjesz całe nadzienie i ciasto. Smaż niewielkimi partiami na głębokim tłuszczu, ważne jest, żeby frytura była mocno rozgrzana. Wystarczy smażyć przez około minuty, aż ciastka zbrązowieją. Usmażone, jeszcze gorące, ciastka zanurz w zimnym syropie.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Semla
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.