Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym

Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 ogórka

0,5 marchewki

po 0,5 trzech kolorów papryki

0,5 selera naciowego

6 pomidorków koktajlowych

1 cykoria

wykałaczki

 

Składniki dipu jogurtowego:

150 g jogurtu naturalnego light

świeży koperek

świeża zielona pietruszka

świeży tymianek

sól, pieprz do smaku

 

Składniki dipu ziołowego:

świeża bazylia

oliwa z oliwek

sól, pieprz, miód do smaku

ocet balsamiczny

łyżka gorącej wody

Przygotowanie:

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cykorie umyć i oddzielić liście. Pozostałe jarzyny obrać i pokroić w równej wielkości słupki, a następnie przełożyć do miski z lodowatą wodą.

Przygotowanie dipu jogurtowego:
Jogurt przełożyć do miseczki. Zioła drobno posiekać i dodać do jogurtu, a następnie wymieszać wszystko w jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie dipu ziołowego:
Do wąskiego wysokiego naczynia dodać dużo liści bazylii, dodać oliwę z oliwek tak, by przykryła liście, kilka kropli octu, sól, pieprz i miód, a następnie całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Do gotowej masy dodać łyżkę wrzącej wody i ponownie zmiksować.

Gotowe jarzyny podawać z sosami w oddzielnych miseczkach.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z grillowanymi cebulkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.