Marieta  Marecka

Palmiery z serem, szynką i pomidorami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 4740

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

8-10 suszonych pomidorów

10-12 plastrów szynki długodojrzewającej (serrano, prosciutto, szwarzwaldzka)

ok. 100 g startego żółtego sera

garść czarnych oliwek

świeży tymianek

1 jajo

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i oliwki kroimy drobno. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy tymiankiem. Układamy plastry szynki, na to ser, pomidory i oliwki. Zwijamy dłuższe boki do środka, aż się spotkają tworząc podwójny rulon. Kroimy na plastry grubości ok. 2 cm bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pokrojone palmiery układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując je dodatkowo na zgrabne porcje. Pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się napuszy, zrobi złoto-brązowe i pachnące. Podajemy gorące lub wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące plastry boczku zapiekane ze śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Terriczek

postów: 1

23.11.2015 13:05

CYTUJ

Niebo w gębie...:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.