Marieta  Marecka

Palmiery z serem, szynką i pomidorami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 5038

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

8-10 suszonych pomidorów

10-12 plastrów szynki długodojrzewającej (serrano, prosciutto, szwarzwaldzka)

ok. 100 g startego żółtego sera

garść czarnych oliwek

świeży tymianek

1 jajo

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i oliwki kroimy drobno. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy tymiankiem. Układamy plastry szynki, na to ser, pomidory i oliwki. Zwijamy dłuższe boki do środka, aż się spotkają tworząc podwójny rulon. Kroimy na plastry grubości ok. 2 cm bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pokrojone palmiery układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując je dodatkowo na zgrabne porcje. Pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się napuszy, zrobi złoto-brązowe i pachnące. Podajemy gorące lub wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Terriczek

postów: 1

23.11.2015 13:05

CYTUJ

Niebo w gębie...:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.