Marieta  Marecka

Palmiery z serem, szynką i pomidorami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 5292

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. ciasta francuskiego

8-10 suszonych pomidorów

10-12 plastrów szynki długodojrzewającej (serrano, prosciutto, szwarzwaldzka)

ok. 100 g startego żółtego sera

garść czarnych oliwek

świeży tymianek

1 jajo

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory i oliwki kroimy drobno. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy tymiankiem. Układamy plastry szynki, na to ser, pomidory i oliwki. Zwijamy dłuższe boki do środka, aż się spotkają tworząc podwójny rulon. Kroimy na plastry grubości ok. 2 cm bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pokrojone palmiery układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując je dodatkowo na zgrabne porcje. Pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się napuszy, zrobi złoto-brązowe i pachnące. Podajemy gorące lub wystudzone.

powrót

Podobne przepisy

Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Plastry bakłażana
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Terriczek

postów: 1

23.11.2015 13:05

CYTUJ

Niebo w gębie...:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.