Palmiers

Przepis z programu Martha piecze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Palmiers
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma ciasta francuskiego (około 1/3 porcji z przepisu podstawowego)

¾ miarki granulowanego cukru plus cukier do posypania

 

 

Przygotowanie:


Posypać blat cukrem. Położyć ciasto francuskie na blacie i rozwałkować na prostokąt 20 cm x 66 cm o grubości 2 milimetrów. Posypać cukrem, żeby ciasto się nie kleiło.
Szybko i delikatnie rozwałkować ciasto od strony długiego boku. Mrozić rozwałkowane ciasto przez 20 minut. Powinno być twarde, ale nie zmrożone. Pokroić na nieduże paski. Rozwałkować wszystkie palmiers, żeby stały się płaskie. Posypać cukrem. Ułożyć palmiers na spryskanym wodą papierze do pieczenia w 5-centymetrowych odstępach. Zamrozić na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec palmiers przez 4-6 minut, aż spody staną się złociste. Odwrócić za pomocą łopatki. Spłaszczyć jeśli się rozwinęły. Piec przez 2-4 minuty. Powinny być złociste i chrupiące. Przełożyć na tacę i wystudzić.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.