Palmiers

Palmiers
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • pół kilograma ciasta francuskiego (około 1/3 porcji z przepisu podstawowego)
  • ¾ miarki granulowanego cukru plus cukier do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posypać blat cukrem. Położyć ciasto francuskie na blacie i rozwałkować na prostokąt 20 cm x 66 cm o grubości 2 milimetrów. Posypać cukrem, żeby ciasto się nie kleiło.
Szybko i delikatnie rozwałkować ciasto od strony długiego boku. Mrozić rozwałkowane ciasto przez 20 minut. Powinno być twarde, ale nie zmrożone. Pokroić na nieduże paski. Rozwałkować wszystkie palmiers, żeby stały się płaskie. Posypać cukrem. Ułożyć palmiers na spryskanym wodą papierze do pieczenia w 5-centymetrowych odstępach. Zamrozić na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Piec palmiers przez 4-6 minut, aż spody staną się złociste. Odwrócić za pomocą łopatki. Spłaszczyć jeśli się rozwinęły. Piec przez 2-4 minuty. Powinny być złociste i chrupiące. Przełożyć na tacę i wystudzić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA