Jacek Sikora

Palmierki z ciasta francuskiego


Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Palmierki z ciasta francuskiego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

cukier puder do podsypania

1 opakowanie polewy czekoladowej

chilli

 

Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto francuskie cienko w równy prostokąt na stolnicy obsypanej cukrem pudrem.
Zrób zakładkę z obu stron na 4 cm szerokości. Ciasto trzeba składać jeszcze dwa razy smarując każdą zakładkę wodą i posypując chilli. Teraz masz z obu stron po 4 warstwy ciasta. Złóż ze sobą obie połówki ciasta w jeden baton. Pokrój baton na plasterki 6 mm grubości. Ułóż na blasze, popraw kształt, by Palmierki nabrały zaokrąglonego kształtu. Piecz w temperaturze ok. 190 stopni C, aż zrobią się złote. Roztop polewę czekoladową. Ostudzone palmierki maczaj do połowy w czekoladzie. Ułóż na kratce, aż czekolada zastygnie, jednocześnie czekoladę posyp chilli.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek z suszonymi śliwkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.