Donna Dooher

Palia alpejska pieczona w soli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Palia alpejska pieczona w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 palia alpejska (ok. 1,5 kg)

¼ pęczka szczypiorku

4 gałązki natki

4 plasterki cytryny

1 gałązka świeżego rozmarynu

1 łyżka stołowa skórki z cytryny

3 białka

1/3 szklanki (75 ml) zimnej wody

1,5 kg gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


Oczyścić rybę, obciąć płetwy. Do wnętrza włożyć szczypiorek, plasterki i skórkę z cytryny i rozmaryn.
Ubić białka z wodą na pianę. Dodać sól i wymieszać rękami – masa powinna przypominać wilgotny piasek. Blachę do pieczenia odwrócić do góry dnem i usypać na niej warstwę soli (ok. 3 szklanki) w kształcie ryby. Ułożyć rybę na tym podłożu i całkowicie pokryć pozostałą solą. Warstwa soli powinna mieć co najmniej 12 mm w każdym punkcie. Piec 25 minut, albo do momentu, aż wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 70 stopni Celsjusza. Odstawić rybę na 5 minut. Rozbić solną skorupę wałkiem do pieczenia, usunąć kawałki wraz ze skórą, obrać mięso z ości i podać z szafranowym sosem czosnkowym (Aïoli).

powrót

Podobne przepisy

Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Halibut na risotto z prawdziwków
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bułeczki z rybą, puree z groszku i sosem tatarskim
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.