Gary  Rhodes

Palestyńska zupa z topinamburów


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Palestyńska zupa z topinamburów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g topinamburów

zakwaszona wody

1 drobno posiekana cebula

kawałek masła

1 łyżka stołowa oliwy

300 ml mleka

300 ml wywaru drobiowego lub warzywnego

sól i zmielony

biały pieprz

olej arachidowy do smażenia

zmielona gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Obierz topinambury. Wrzuć do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. Jednego odłóż na później. Pozostałe pokrój w dużą kostkę. Cebulę wrzuć do rondla z kawałkiem masła i łyżką oliwy. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojone topinambury. Duś przez 6-8 minut. Wlej mleko i wywar drobiowy lub warzywny. Dopraw solą i zmielonym, białym pieprzem. Duś przez 20 minut. Poszatkuj odłożonego topinambura. Płatki osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. W rondlu rozgrzej olej arachidowy wlany do wysokości 1 cm. Usmaż płatki na złocisty kolor. Posyp solą. Zupę przelej do miksera i starannie zmiksuj. Nalej do talerzy. Posyp gałką muszkatołową i chipsami z topinambura.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.