Si King

Palak panir


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Palak panir
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




„Panir” to rodzaj indyjskiego twarożku, natomiast „palak” oznacza szpinak.



Sos

2 łyżki ghee lub oleju roślinnego

2 posiekane drobno cebule

7,5 cm kłącza imbiru, drobno pokrojonego

3 ząbki czosnku, drobno pokrojone

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

1 zielone lub czerwone chili, w całości

1 łyżeczka soli

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

1 łyżeczka cukru

500 g świeżych liści szpinaku

2 łyżki wody



Paneer

2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala

50 g kaszki manny

200 g serka paneer, pokrojonego w 1 cm kostkę

olej roślinny, do smażenia

garść posiekanej świeżej kolendry, do posypania

1 łyżeczka soku z cytryny





Przygotowanie

Rozgrzać w rondlu ghee albo olej roślinny, włożyć cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać imbir i czosnek, smażyć przez minutę.Wsypać mielony kmin, kolendrę, kurkumę, dodać chili oraz sól. Podsmażać, mieszając, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat. Dodać pomidory i cukier, gotować na małym ogniu przez 10 minut. W misce wymieszać kaszkę i garam masalę.W mieszance kaszki i garam masali obtoczyć paneer, pokrojony w kosteczkę. Na patelnię wlać około 0,5 cm oleju. W rozgrzanym oleju smażyć obtoczony paneer na złoto. Do sosu pomidorowego dodać szpinak, dolać 2 dwie łyżki wody, przykryć, i gotować, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Do sosu ze szpinakiem dodać smażony paneer. Przed podaniem posypać listkami kolendry i skropić sokiem z cytryny.



© Dave Myers i Si King

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.