Si King

Pakory Harjinder


Przepis z programu Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pakory Harjinder
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g ugotowanych

pokrojonych w plastry ziemniaków

450 g mąki z ciecierzycy

5 cm kłącza imbiru (startego)

pęczek dymki (pokroić)

3 cebule

pokrojone w cienkie krążki

2 zielone chili

posiekane (można przed krojenem usunąć pestki—pakory będą mniej ostre)

 

 

Przygotowanie:


Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać, pokroić w grube plastry lub w kostkę. W misce wymieszać mąkę ciecierzycową i przyprawy, dodać pozostałe składniki i wlać tyle wody, żeby powstało dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Włożyć ziemniaki. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju, spuszczając po łyżce ciasta. Smazyć 7-8 minut, delikatnie przewracając od czasu do czasu. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z czatnejem miętowym (patrz: osobny przepis).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.