Marta Dymek

Pajda z pastą gryczaną z jabłkiem i majerankiem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

odsłon: 1702

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

½ kwaśnego jabłka

¼ szklanki posiekanych migdałów

½ łyżeczki cukru trzcinowego

olej

½ szklanki kaszy gryczanej

1 szklanka wody

4 suszone borowiki

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 ziarno jałowca

sól

¼ szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczki majeranku

¼ łyżeczki cząbru

¼ łyżeczki tymianku

¼ łyżeczki wędzonej papryki

sól i czarny pieprz

do podania: dobry chleb, kiszone ogórki

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną zalać wodą, dodać grzyby, czosnek, przyprawy oraz sól i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
W międzyczasie cebulę i jabłko pokroić w drobną, równą kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulką, jabłko oraz migdały, posypać cukrem i smażyć na małym ogniu przez 10 - 12 minut.
Następnie ugotowaną kaszę połączyć w naczyniu blendera z olejem oraz resztą składników i zblendować na gładką pastę. Dodać podsmażoną cebulkę z jabłkiem oraz migdałami i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, podawać na najlepszym chlebie z ogórkiem kiszonym.

powrót

Podobne przepisy

Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

wegewa

postów: 2

20.11.2015 10:58

CYTUJ

Właśnie chłodzi się, nawet na ciepło jest przepyszna. Cebuli nie podano ile, ale chyba jedna wystarczy . :)

chillinka

postów: 6

16.11.2015 14:14

CYTUJ

fajna przekąska

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.