Paj z wołowiną

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Paj z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg tańszego mięsa wołowego (np. łopatki)

3 łyżki mąki

2 łyżki mielonej papryki

400 g pomidorów z puszki

1 duża cebula

drobno posiekana

300 g marchewek

obranych i pokrojonych w kostkę

3 duże ząbki czosnku

pokrojone w plasterki

3 fileciki anchovies drobno posiekane

4 listki szałwii

drobno posiekane

170 ml czerwonego wina

1 duży płat gotowego ciasta francuskiego

1 żółtko

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrój wołowinę w czterocentymetrowe kawałki. W misce połącz mąkę, paprykę, łyżeczkę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Dodaj wołowinę i wymieszaj, aż mięso pokryje się przyprawami i mąką. Przełóż mięso do garnka, który można wstawić do piekarnika. Dodaj pomidory, cebulę, marchew, czosnek, anchovies, szałwię, czerwone wino i zamieszaj. Nakryj garnek i wstaw do piekarnika na 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszaj. Sos powinien zgęstnieć, a marchew i mięso zmięknąć. Przełóż potrawkę do żaroodpornego naczynia o pojemności 2 litrów. Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto i „nakryj” nim naczynie z mięsem. Odetnij brzegi ciasta ostrym nożem, a pośrodku zrób nacięcie. Na tym etapie możesz wstawić potrawę do lodówki i upiec później. Posmaruj ciasto ubitym żółtkiem i piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno być kruche i rumiane. Podawaj z chutneyem pomidorowym i sałatą. Ewentualnie z tłuczonymi ziemniakami z selerem.

powrót

Podobne przepisy

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Terrine z wieprzowiny
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.