Paj z policzkami i cynaderkami wołowymi

Przepis z programu Ideał (odc. 17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj z policzkami i cynaderkami wołowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na ciasto:

225 g mąki + nieco do oprószenia

1 spora szczypta soli morskiej

185 g masła, posiekanego w kostkę

125 ml zimnej wody

2 łyżeczki soku z cytryny

1 rozkłócone jajko



Na nadzienie:

2 łyżki mąki

1 szczypta soli selerowej

1 łyżeczka mielonej gorczycy

1 kg policzków wołowych, oczyszczonych, pokrojonych na kawałki 2,5 cm

400 g cynaderek, oczyszczonych, pokrojonych na kawałki 2,5 cm

1-2 łyżki smalcu

200 g wędzonego boczku, pokrojonego

1 słoik marynowanych cebulek, odcedzonych

200 g grzybów, pokrojonych

2 listki laurowe

6 goździków

nieco sosu Worcestershire

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżka octu słodowego

1 kawałek świeżego imbiru, startego

1 butelka porteru

2 szklanki bulionu wołowego

1 ubite jajko

oliwa



Do podania:

kremowe puree ziemniaczane

jarmuż



Przygotowanie:

Ciasto: przesiej mąkę z solą do dużej miski. Dodaj masło i wymieszaj dużą metalową łyżką, by masło lekko pokryło się mąką. Połącz wodę z sokiem z cytryny i wlej mi miski. Posiekaj nożem, aż powstanie luźne ciasto.

Przełóż ciasto na blat oprószony mąką i uformuj. Rozwałkuj placek o wymiarach 40x20 cm. Zawiń jeden bok do środka, odmierzając 1/3 placka. Zawiń drugi bok. Dociśnij wałkiem, obróć o 90 stopni. Znów rozwałkuj prostokąt i powtórz czynność jeszcze 6 razy, podsypując blat mąką.

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

Nadzienie: połącz mąkę z dużą szczyptą soli selerowej, gorczycą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Policzki wołowe obtocz w mące, przełóż na sito i strząśnij nadmiar mąki. Posól mięso i odstaw.

Stop smalec w dużym garnku o grubym dnie. Smaż policzki partiami, po 5 minut, aż się zrumienią. Postępuj tak samo z osolonymi cynaderkami.

Na dużym ogniu rozgrzej patelnię. Dodaj boczek i smaż 2-3 minuty, aż stanie się rumiany i chrupiący. Dodaj grzyby i smaż 1-2 minuty. Wmieszaj cebulki, listki laurowe i goździki. Dopraw sosem Worcestershire, brązowym cukrem, octem słodowym i imbirem. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Miksturę przełóż do garnka, a patelnię zalej piwem. Również przelej go garnka.

Do garnka dorzuć policzki i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod pokrywką 2-3 godziny, aż policzki staną się miękkie. Dodaj cynaderki i gotuj jeszcze godzinę. Zdejmij z ognia i ostudź. Przełóż do dwulitrowej formy na paj.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Rozwałkuj ciasto, by powstał placek o średnicy większej o 2 cm niż forma na paj. Odetnij nadmiar ciasta i zachowaj.

Posmaruj brzeg formy ubitym jajkiem. W środek farszu wetknij kominek do pieczenia. Odciętymi kawałkami ciasta oblep krawędź formy. Plackiem nakryj nadzienie. Brzegi przytnij ostrym nożem, a placek natnij w ukośną „kratkę”. Posmaruj jajkiem.

Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni i spulchni, a nadzienie stanie się gorące. Podaj paj z piure i jarmużem.



powrót

Podobne przepisy

Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Medaliony z indyka z ananasem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.