Paj z pekanami

Paj z pekanami
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 110 g masła
  • 110 g jasnego syropu melasowego (golden syrup)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 3 wiejskie jajka
  • roztrzepane
  • 250 g gotowego kruchego ciasta
  • rozwałkowanego
  • 285 g połówek pekanów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 o C. Do rondla o grubym dnie włóż masło, syrop melasowy, ekstrakt waniliowy i cukier i postaw na małym ogniu. Gdy masło się stopi, zdejmij naczynie z ognia i odstaw na 5-10 minut do ostudzenia. Dodaj jajka i starannie wszystko wymieszaj. Odłóż na bok garstkę pekanów. Wyłóż ciastem dno foremki do tart. Pozostałe połówki pekanów rozłóż na kruchym spodzie i ostrożnie zalej maślano-jajeczną mieszaniną. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut, aż paj zrobi się złocisto-brązowy, a wypełnienie będzie jeszcze trochę miękkie. Odstaw ciasto do ostygnięcia na metalowej kratce. Gdy wypełnienie zacznie tężeć, rozłóż na nim zachowane połówki pekanów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA