Paj z nadzieniem mięsnym

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Paj z nadzieniem mięsnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


ciasto:

425 g mąki

łyżeczka soli

300 g zimnego masła

2 lekko rozmącone jajka

łyżka lodowatej wody





Przygotowanie:

Wrzucić mąkę i sól do dużej miski. Dodać pokrojone masło. Rozdrobnić palcami, żeby powstała gruzełkowata masa. Wydrążyć otwór w środku. Wrzucić do niego jajka i wlać wodę. Szybko wmieszać mąkę, żeby masa związała. Nie wyrabiać za mocno. Podzielić na 4 części, utoczyć kulki i rozpłaszczyć na krążki. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godz. do lodówki.



Nadzienie:

500 g mielonej wieprzowiny

250 g mielonej cielęciny, dziczyzny lub wołowiny

duża, drobno posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

sól i pieprz

szczypta zmielonych goździków (ew.)

4 – 6 łyżek bułki tartej



Przygotowanie:

Wlać pół miarki wody do patelni i szybko zagotować. Wrzucić do niej wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Wymieszać, przykryć i gotować, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 20 min. Zdjąć pokrywkę, wmieszać bułkę tartą i gotować bez przykrycia do odparowania płynu. Sprawdzić przyprawy i ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 230°C. Rozwałkować krążek ciasta na prostokąt. Nałożyć na środek gruby wałek masy mięsnej. Podwinąć krótkie brzegi, ucinając nadmiar, żeby paj nie był za gruby. Następnie zawinąć długie brzegi tak żeby się skleiły, zakrywając masę mięsną i odciąć nadmiar ciasta. Położyć szwem do dołu na blasze. Ponacinać wierzch, żeby para miała ujście. Posmarować wierzch mlekiem, żeby zrobił się złocisty. Piec, aż ciasto będzie chrupkie i rumiane, przez ok. 25 min. Podawać gorące lub w temp. pokojowej.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.