Dave  Myers

Paj z cebulą i serem


Przepis z programu Wypieki Kudłaczy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Paj z cebulą i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

450 g mąki pszennej plus trochę do podsypania

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

120 g masła plus trochę do wysmarowania formy

1 jajko

50 g tartego parmezanu

120 ml wody

1 roztrzepane jajko do posmarowania



Nadzienie:

1 średni gotowany ziemniak, pokrojony w kosteczkę

2 cebule, pokrojone w cienkie półtalarki

1 łyżka mąki pszennej

50 ml pełnotłustego mleka

50 ml śmietany kremówki

150 g tartego dojrzałego cheddara

½ łyżeczki proszku musztardowego

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

W malakserze zmiksować mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło i żółtko. Następnie dodać parmezan i zmiksować. Cały czas miksując, wlewać stopniowo wodę. Gotowe ciasto wyjąć z malaksera, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Pokrojoną cebulę zblanszować przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Osączyć starannie i przełożyć do drugiego garnka. Posypać cebulę mąką i wymieszać dokładnie. Dodać mleko i kremówkę i gotować na średnim ogniu 3-4 minuty. Dodać pokrojonego ziemniaka, starty ser, proszek musztardowy i pieprz kajeński, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować 2/3 na posypanej mąką stolnicy, na krążek o średnicy dwa razy większej, niż średnica formy. Przenieść ciasto na wałku do tortownicy. Delikatnie przyciskając wylepić tortownicę ciastem, ściąć nożem zwisający z brzegów nadmiar ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć pergaminem, obciążonym ryżem lub fasolą. Piec 10-15 minut, aż nabierze złotawego koloru. Wyjąć z piekarnika, zdjąć pergamin z obciążeniem, odstawić ciasto do wystygnięcia. Po wystygnięciu wypełnić nadzieniem. Rozwałkować pozostałą 1/3 ciasta, tak, by miało średnicę nieco większa niż średnica formy. Posmarować brzegi upieczonego ciasta jajkiem i ułożyć na nich wierzch paja. Ściąć nadmiar ciasta i zlepić brzegi, przyciskając je widelcem, tak, by powstał karbowany brzeżek. Czubkiem noża zrobić dwie dziurki w wierzchu paja. Posmarować resztą roztrzepanego jajka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut.



© Dave Myers i Si King



powrót

Podobne przepisy

Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Sałatka z pęczaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.