Pain perdu

Pain perdu
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • miarka mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 kawałki bagietki
  • jajko
  • 2 łyżki cukru (plus jeszcze trochę do karmelizacji)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieszać mleko z ekstraktem w płytkim naczyniu i moczyć w nim bagietkę przez 5 min, przewracając w połowie, żeby równo nasiąkła. Ubić jajka z cukrem i wylać na talerz. Podgrzać masło, aż zacznie skwierczeć. Wyjąć bagietkę z mleka, lekko odsączyć. Zanurzyć w masie jajecznej z obu stron i wrzucić na skwierczące masło. Smażyć bagietkę, aż się zrumieni, po 5 min na stronę. W ostatniej minucie oprószyć z wierzchu cukrem i przypalić go palnikiem (lub wyłożyć bagietki na blachę i wstawić do piekarnika, pod grill, aż cukier się roztopi i zrumieni). Rozłożyć bagietki na talerzyki. Podawać na gorąco z łyżką lodów waniliowych, posypane dojrzałymi wiśniami i borówkami amerykańskimi obsmażonymi w maśle z cukrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA