Pain perdu

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain perdu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

miarka mleka

łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 kawałki bagietki

jajko

2 łyżki cukru (plus jeszcze trochę do karmelizacji)

 

Przygotowanie:

Zmieszać mleko z ekstraktem w płytkim naczyniu i moczyć w nim bagietkę przez 5 min, przewracając w połowie, żeby równo nasiąkła. Ubić jajka z cukrem i wylać na talerz. Podgrzać masło, aż zacznie skwierczeć. Wyjąć bagietkę z mleka, lekko odsączyć. Zanurzyć w masie jajecznej z obu stron i wrzucić na skwierczące masło. Smażyć bagietkę, aż się zrumieni, po 5 min na stronę. W ostatniej minucie oprószyć z wierzchu cukrem i przypalić go palnikiem (lub wyłożyć bagietki na blachę i wstawić do piekarnika, pod grill, aż cukier się roztopi i zrumieni). Rozłożyć bagietki na talerzyki. Podawać na gorąco z łyżką lodów waniliowych, posypane dojrzałymi wiśniami i borówkami amerykańskimi obsmażonymi w maśle z cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Rajska szarlotka naleśnikowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.