Anna Olson

Pain d’epices


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain d’epices
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 łyżka suszonego mielonego imbiru

1½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonych nasion kolendry

1 łyżeczka anyżu

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki mielonych goździków

2 duże jajka

¼ szklanki miodu

1 szklanka ciepłej wody

4 łyżki rumu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wysyp foremkę drobnym cukrem. Przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, dodaj anyż. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka, miód, wodę i 2 łyżki rumu, wlej do sypkich składników i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 20 min., a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni C. Po 30 min. sprawdź, czy szpikulec wbity w środek ciasta jest suchy i czysty. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch ciasta pozostałymi 2 łyżkami rumu.

powrót

Podobne przepisy

Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.