Martha Stewart

Pain au chocolat


Przepis z programu Martha piecze 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pain au chocolat
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ciasto na croissanty

mąka uniwersalna, do podsypywania

1 duże jajko

1 szklanka, 2 łyżki i 2 łyżeczki posiekanej półsłodkiej czekolady

Przygotowanie:

Połóż ciasto na oprószonym mąką blacie. Przykryj i poczekaj, aż masło lekko zmięknie, 5-10 minut.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 na 45 centymetrów. Przekrój go na pół w poprzek. Jedną połowę zawiń w folię i schowaj do lodówki. Drugą połowę połóż na papierze do pieczenia o wymiarach 45 na 60 centymetrów. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 na 50 centymetrów. Po rozwałkowaniu przełóż ciasto na blachę i schłodź w lodówce przez 30 minut. Powtórz to samo z drugą połową ciasta.

Na oprószonym mąką blacie połóż połowę ciasta, dłuższym bokiem do siebie. Przekrój na 2 prostokąty o wymiarach 40 na 25 centymetrów.

Przy pomocy noża do pizzy obetnij 3-milimetrowe brzegi ciasta. Potem każdą połowę pokrój na prostokąty o wymiarach 8 na 18 centymetrów. Na środek każdego kawałka nałóż 2 łyżeczki czekolady, zostawiając półcentymetrowy brzeg ciasta. Zawiń ciasto, zaczynając od krótszego brzegu. Posmaruj brzegi wodą i sklej je razem.

Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Na każdej połóż 4 przygotowane prostokąty, łączeniem do dołu. W małej misce rozkłóć jedno jajko z łyżką wody. Miksturą posmaruj wierzch i łączenie. Między prostokątami postaw 3 wąskie szklanki, do góry nogami. Przykryj blachę folią tak, żeby nie dotykała ciasta. Zostaw w ciepłym miejscu, aż prostokąty podwoją rozmiar, jakieś 2,5 – 3 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Zdejmij folię i zabierz szklanki z blachy. Delikatnie przyciśnij każdy kawałek ciasta i posmaruj je pozostałą mieszanką jajka z wodą. Włóż blachę do piekarnika i piecz prostokąty na złocisty kolor, około 15 minut. Potem przełóż na kartkę i schłodź. Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami ciasta.

powrót

Podobne przepisy

Chlebek kukurydziany z serem i dymką
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Briosza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chleb z przyprawami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupkie chlebki żytnie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb ze słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.