Paella

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

1 posiekana cebula

400 g ryżu arborio

125 ml białego wina

1,25 l bulionu drobiowego

1 szczypta szafranu

 

 

Przygotowanie:


W dużej głębokiej patelni o grubym dnie, na średnim ogniu rozgrzej oliwę. 5 minut smaż cebulę, aż się zrumieni. Dodaj ryż i podsmażaj 1 minutę, mieszając, by ryż pokrył się oliwą. Wlej wino i gotuj kolejną minutę. Dodaj bulion i szafran. Mieszaj regularnie przez pierwsze 10 minut, potem pozostaw na 5 minut. Na spodzie powinna powstać chrupiąca warstwa.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.