Aaron Craze

Paella


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 ząbki czosnku (posiekane)

70 g kiełbasy chorizo

6 udek kurczaka bez skóry

1 duża cebula (pokrojona w plastry)

12 pomidorów cherry

220 g słoik pieczonej papryki (czerwonej i żółtej)

50 g wędzonej pancetty lub boczku

300 ml białej Riohy

2-3 listki laurowe

2-3 gałązki szałwii (posiekane)

2-3 gałązki tymianku (posiekane)

1 duże hiszpańskie chilli (posiekane)

1 łyżeczka papryki w proszku

450 g ryżu do paelli

1,2 l wywaru z kurczaka

200 g surowych krewetek

400 g małży (oczyszczonych)

1 pęczek natki pietruszki (posiekany)

szczypta soli

duża szczypta szafranu

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Szafran i posiekany 1 ząbek czosnku umieścić w moździerzu, dodać nieco oliwy i starannie utrzeć. Odstawić. Mocno rozgrzać dużą patelnię do paelli, wlać nieco oliwy i podsmażyć pokrojone w plastry chorizo. Kiedy kiełbasa puści pikantny tłuszcz, dodać kurczaka i smażyć, aż się z każdej strony zrumieni. Zmniejszyć ogień, chorizo i kurczaka odsunąć na środek, a na rozgrzaną część patelni wrzucić cebulę i resztę czosnku. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory i pieczoną paprykę.
Wszystkie składniki przesunąć na środek, a na rozgrzaną część patelni położyć przekrojone na pół plastry pancetty. Kiedy zacznie się rumienić, wlać wino i dodać szałwię i tymianek. Starannie pomieszać, dodać chilli i paprykę w proszku. Wsypać ryż i pozwolić, by się nieco podsmażył w tłuszczu. Wlać wywar z kurczaka i oliwę z szafranem. Równomiernie rozłożyć wszystkie składniki na patelni i dusić około 15 minut. W miarę potrzeby dolewać wywaru lub wody. Po 15 minutach rozłożyć na wierzchu owoce morza i gotować, aż krewetki zróżowieją, a małże się pootwierają. Posypać solą i natką, podawać na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.