Paul Merret

Paella


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oliwy

4-6 skrzydełek z kurczaka

3 piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone na kawałki

12 krewetek królewskich w pancerzykach

2 posiekane ząbki czosnku

4 pomidory gronowe, pokrojone w kostkę

2 słodkie papryki, pokrojone w paski

¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

300 g ryżu calasparra

4 pręciki szafranu

litr gorącego wywaru z kurczaka

50 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku

50 g świeżego lub mrożonego bobu

200 g fasoli canellini z puszki

200 g oczyszczonych małży w skorupkach

10 pomidorków czereśniowych

sól i pieprz do smaku



Do podania: białe pieczywo



Przygotowanie

Do przygotowania paelli będzie potrzebna specjalna płaska patelnia, zwana również paellą, o średnicy 38 cm. Wstawić patelnię na kuchenkę, tak, by zajmowała dwa palniki. Na średnim ogniu rozgrzać na patelni dwie łyżki oliwy. Obsmażyć skrzydełka i piersi na złoto. Dodać krewetki, wymieszać. Dodać czosnek, pokrojone pomidory, paski papryki i paprykę w proszku. Smażyć, potrząsając co jakiś czas patelnią, przez parę minut. Wsypać ryż, wymieszać, dodać szafran. Wlać bulion, potrząsnąć patelnią.

Zmniejszyć płomień, zostawić patelnię na małym ogniu przez 10 minut. Nie mieszać! Dodać groszek, bób, fasolkę i małże. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut, a następnie dodać pomidorki czereśniowe. Trzymać na małym ogniu przez 30 minut. Nie mieszać! Sprawdzać, czy ryż nie przywiera do dna. W razie potrzeby dolać trochę wrzątku. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Podawać z „wiejskim” pieczywem.



© Paul Marrett

powrót

Podobne przepisy

Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w białym winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lasagne z kaczką
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Dania z kaczki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.