Paella

Paella
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska
Ilość osób:
12

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż kurczaka do dużej miski i wlej 2 łyżki oliwy. Posyp mięso papryką. Przykryj kurczaka i pozostaw do zamarynowania w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

Zagotuj wodę w dużym garnku, a w międzyczasie przygotuj wodę z lodem. Nożem do obierania usuń gniazdo nasienne z pomidorów i natnij je na dole w kształcie litery X. Partiami wkładaj pomidory do gotującej się wody. Kiedy po około 30-60 sekundach skórka zacznie odchodzić, przenieś pomidory łyżką durszlakową do wody z lodem.

Gdy pomidory wystygną, obierz je ze skórki i przekrój na pół. Usuń z nich nasiona i drobno posiekaj.

Pokrój paprykę na kawałki o grubości 0,5 cm i odłóż na bok. Za pomocą moździerza i tłuczka połącz ze sobą szafran i 1,5 łyżeczki soli. Wrzuć mieszankę do średniej miski, dodaj 1 szklankę bulionu i koniak. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły.

Rozgrzej na średnim ogniu patelnię do paelli o średnicy 45 cm i bokach wysokich na co najmniej 5 cm. Wlej na nią łyżeczkę oliwy. Przypraw udka z kurczaka solą i pieprzem i umieść na patelni. Smaż i przewracaj mięso przez około 8 minut, aż się zarumieni. Przypraw polędwiczki, wrzuć na patelnię i smaż kolejne 6 minut.

Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidory. Smaż przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kalmary i krewetki, smaż przez kolejne 2 minuty.

Wrzuć na patelnię ryż i rozłóż go równomiernie. Dodaj resztę mieszanki z szafranu i smaż przez 1 minutę. Wlej 1,5 szklanki bulionu i doprowadź do wrzenia. Smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podrzucając. Jeśli ryż będzie za suchy, można dodać więcej bulionu. Na ryżu ułóż małże, omułki, groszek i wlej 1 szklankę bulionu. Smaż przez około 20 minut (w razie potrzeby dolewaj stopniowo więcej bulionu), aż ryż stanie się miękki, owoce morza się otworzą, a większość płynu wyparuje.

Zwiększ ogień, dodaj fasolę i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż warzywa się zagrzeją i reszta płynu wyparuje. Przypraw solą. Posyp pietruszką i podawaj z łódkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA