Gary  Mehigan

Paella ze świeżymi omułkami


Przepis z programu Męski weekend (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella ze świeżymi omułkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sofrito

100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

25 ml octu z sherry

3 duże, dojrzałe pomidory

4 ząbki czosnku

3 szalotki

6 papryczek piquillo

1 łyżeczka hiszpańskiego szafranu

½ pęczka świeżego tymianku

½ pęczka świeżej mięty

½ pęczka świeżej kolendry

1 pęczek szczypiorku

po 1 łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i wędzonej



Składniki paelli

1 kg świeżych omułków

100g ryżu calasparra na osobę

2 filiżanki wywaru rybnego na osobę (480 ml)

200 g świeżego lub mrożonego ryżu (dowolnie)

2 cytryny i 2 limonki do podania



Przygotowanie

Wszystkie składniki sofrito zmiksować w blenderze na gładkie puree. Dużą patelnię do paelli rozgrzać na silnym ogniu. Wlać oliwę i smażyć ryż przez 5 minut, aż zmieni kolor. Dodać pastę sofrito, licząc 2 czubate łyżki na osobę. Smażyć, dokładnie mieszając z ryżem. Dorzucić omułki, wlać wywar, gotować przez 25 minut aż wywar odparuje. Wyłączyć gaz. Wrzucić groszek (jeśli się go dodaje). Powinien zmięknąć pod wpływem temperatury potrawy. Przykryć danie ściereczką i pozostawić na 5 minut. Danie powinno być gorące, ale nie wrzące. Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryn i limonek. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.