Mark  Bittman

Paella z pomidorami


Przepis z programu Minimalista (odc.35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ok. 900 ml wywaru lub wody

ok. 700 g dojrzałych pomidorów

pokrojonych na ćwiartki i z usuniętym rdzeniem

sól i świeżo zmielony pieprz

60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

1 średnia cebula

posiekana

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

duża szczypta szafranu (niekoniecznie)

2 łyżeczki hiszpańskiego pimeton lub innej suszonej papryki

2 szklanki hiszpańskiego ryżu lub innego ryżu o krótkich ziarnach

siekana natka pietruszki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Podgrzać w rondlu wywar lub wodę. Pomidory włożyć do średniej wielkości miski, posypać solą i pieprzem, spryskać 1 łyżką oliwy, wymieszać. Wlać resztę oliwy na 25-27 cm patelnię z metalową rączką (której można używać w piekarniku). Zagrzać na dosyć dużym ogniu. Wrzucić cebulę, czosnek, sól i pieprz i smażyć, aż cebula zmięknie, ok 3-5 minut. Dodać przecier pomidorowy, szafran i paprykę, smażyć ok. minuty. Dodać ryż i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie błyszczący, ok 1-2 minut. Wlać wywar lub wodę i zamieszać. Ułożyć na wierzchu pomidory i spryskać sokiem powstałym w misce. Wstawić patelnię do piekarnika na 15 minut. Sprawdzić, czy ryż jest suchy i miękki, jeśli nie, zapiekać jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ryż jest zbyt suchy, ale jeszcze twardy, dodać trochę wywaru lub wody (można też wina). Kiedy ryż jest gotowy, wyłączyć piekarnik i zostawić danie w środku na 5-15 minut. Wyjąć paellę z piekarnika i posypać natką. Można przed podaniem wstawić patelnię na duży ogień na kilka minut, powstanie wtedy przypieczony spód.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki z kukurydzy z salsą z awokado
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Gratin z boćwiną
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.