Janella  Purcell

Paella z owocami morza


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 12)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Paella z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 cebule

½ filiżanki oliwy

4 rozgniecione ząbki czosnku

puszka pokrojonych pomidorów

łyżka koncentratu pomidorowego

500 ml bulionu rybnego

szczypta szafranu

liść laurowy

sól morska

łyżka posiekanych łodyg kolendry

2 anchois

filiżanka ryżu arborio

4 szczypce krabów

8 obranych

oczyszczonych krewetek królewskich

8 omułków

2 rozdrobnione filety z barela

lucjana albo płaskogłowa

włoska pietruszka

cytryna do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Na połowie oliwy zeszklić jedną cebulę. Dodać połowę czosnku. Smażyć przez minutę. Dołożyć pomidory, koncentrat, bulion, szafran i przyprawy. Gotować przez 20 minut. Zmiksować.
Na pozostałej oliwie zeszklić drugą cebulę. Dodać czosnek, kolendrę i anchois. Podsmażyć przez minutę. Wsypać ryż. Mieszając smażyć go przez 2 minuty. Dodać sos i szczypce krabów. Gotować do miękkości około 20 minut. Na dnie naczynie powinna powstać przypieczona warstwa. Dołożyć owoce morza. Gotować przez minutę. Podawać z natką pietruszki i cząstkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane faszerowane kalmary
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Owoce morza, Dania z grilla
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.