Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Paella z kurczakiem i warzywami

Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)

trudność: brak

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:


Składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
3 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
400g kurczaka zamarynowanego z oliwą, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem
1 czerwona papryka, obrana, pokrojona w paski
150g zielonej fasolki szparagowej
150g młodego bobu
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
max. 80ml oliwy extra vergine (zużywać tylko tyle ile potrzeba na smażenie)
sól, szczypta szafranu, cytryna

Przygotowanie:
Gotowanie wywaru bezpośrednio przed robieniem paelli znacznie wydłuża czas przygotowań. Zawsze kiedy gotuję rosół, albo zupę, przygotowuję więcej wywaru, który zamrażam. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę i bób. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.

© Agnieszka i Marcin Kręgliccy

skomentuj przepis >>