Agnieszka Kręglicka

Paella z kurczakiem i warzywami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z kurczakiem i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki ryżu arborio

3 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka

400 g kurczaka zamarynowanego z oliwą

papryką

czosnkiem

solą i pieprzem

1 czerwona papryka

obrana

pokrojona w paski

150 g zielonej fasolki szparagowej

150 g młodego bobu

1 cebula pokrojona w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

max. 80 ml oliwy extra vergine (zużywać tylko tyle ile potrzeba na smażenie)

sól

szczypta szafranu

cytryna

Przygotowanie:

Gotowanie wywaru bezpośrednio przed robieniem paelli znacznie wydłuża czas przygotowań. Zawsze kiedy gotuję rosół, albo zupę, przygotowuję więcej wywaru, który zamrażam. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę i bób. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.