Agnieszka Kręglicka

Paella z kurczakiem i warzywami

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z kurczakiem i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki ryżu arborio
3 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
400 g kurczaka zamarynowanego z oliwą
papryką
czosnkiem
solą i pieprzem
1 czerwona papryka
obrana
pokrojona w paski
150 g zielonej fasolki szparagowej
150 g młodego bobu
1 cebula pokrojona w kostkę
2 posiekane ząbki czosnku
max. 80 ml oliwy extra vergine (zużywać tylko tyle ile potrzeba na smażenie)
sól
szczypta szafranu
cytryna

Przygotowanie:

Gotowanie wywaru bezpośrednio przed robieniem paelli znacznie wydłuża czas przygotowań. Zawsze kiedy gotuję rosół, albo zupę, przygotowuję więcej wywaru, który zamrażam. Szafran namoczyć z małą ilością ciepłego wywaru, powstanie esencja szafranowa. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni rozgrzać 1/3 oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni. Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć paprykę, fasolkę i bób. Dolać ostatnią część oliwy, obsmażyć ryż z warzywami i kurczakiem. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień. Gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryż będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać dziesięć minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.