Tomasz Jakubiak

Paella z kurczakiem i owocami morza


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 6121

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki ryżu

pierś z kurczaka

mieszanka owoców morza (opakowanie 250 g)

2 garści małży

5 dużych krewetek

ostra kiełbasa chorizo

bulion warzywny

czerwona cebula

3 ząbki czosnku

papryka zielona

papryka czerwona

50 ml oliwy

sól

pieprz

szklanka białego wytrawnego wina

4 gałązki rozmarynu

szczypiorek

papryczki chilli

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. Dodaj starty czosnek, pokrojoną kiełbasę i kawałki piersi z kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem.
Gdy wszystko się przyrumieni dodaj owoce morza. Po chwili wsyp ryż i lekko przemieszaj składniki.
Wyrównaj powierzchnię składników, zalej je winem, bulionem tak żeby powierzchnia płynu była 2 cm. nad powierzchnią ryżu i warzyw. Na wierzch ułóż krewetki i małże. Naczynie przykryj folią aluminiową i pozostaw na małym ogniu na 20 minut. Ryż powinien być lekko twardy. Paelle tuż przed podaniem posyp posiekaną papryczką chilli i szczypiorkiem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:29

CYTUJ

paella z kurczakiem - super przepis, ktory nie raz, nie dwa odtworze

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.