Jacques Pépin

Paella z kurczakiem i owocami morza


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella z kurczakiem i owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy dobrej jakości

1 kiełbasa chorizo (około 150 gramów)

obrana ze skórki i pokrojona na 12 plasterków

4 małe kurze udka bez skóry (około 450 gramów)

1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek o boku ok. 1 cm

1 szklanka grubo posiekanej cebuli

1 łyżka grubo posiekanego czosnku

1 ¼ szklanki krótkoziarnistego ryżu

1 szklanka alcaparrado

osączonego z zalewy

opłukanego pod zimną wodą lub mieszaniny w równych częściach pokrojonych w kostkę zielonych oliwek

marynowanej czerwonej papryki

kaparów i czosnku

1 szklanka pomidorów z puszki

pokrojonych w kostkę

z zalewą

około 1 ½ łyżeczki szafranu

1/3 szklanki ostrej salsy

1 ¼ szklanki bulionu z kury

domowej roboty lub z kostki

z niską zawartością soli

1 ¼ łyżeczki soli

20 omułków (około 420 gramów)

opłukanych i pozbawionych bisiorów

5 dużych morskich przegrzebków (około 180 gramów)

opłukanych pod zimną wodą

12 surowych dużych krewetek (około 250 gramów)

w pancerzach

½ szklanki mrożonego zielonego groszku

 

 

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić kiełbasę i kurczaka. Smażyć na dużym ogniu, przez 5 minut, obracając, aby zrumienić z wszystkich stron. Dodać pieczarki, cebulę i czosnek. Podsmażać 1 minutę. (Można to zrobić z wyprzedzeniem.) Na 30 minut przed podaniem, podgrzać mieszaninę, aż zacznie skwierczeć. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Dodać alcaparrado, pomidory z zalewą, szafran, salsę i bulion z kury. Posolić. Dokładnie zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Zmniejszyć płomień i dusić przez około 12 minut. Dodać omułki, przegrzebki i krewetki. Ułożyć je na ryżu i nie mieszać. Przykryć, zwiększyć płomień na średni i dusić jeszcze przez 8 minut. Wsypać groszek, przykryć i gotować jeszcze 3 minuty. Dokładnie zamieszać i rozłożyć na cztery ogrzane talerze. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.